Skip zone / Мъртва зона

Предговор:
Преди време тръгнахме с LZ1DAF да поработим портативни на открито. Разполагахме с жична антена обърнато V, издигнато на прът за въдица. Можехме да работим на 7МХц и на 14МХц. На 7 нямахме успешни връзки и преминахме на 14, където нещата започнаха да се случват. Та след като се наиграхме и споделихме приключението в компанията на пловдивския радиоклуб LZ1KSP, отнесохме малко критики, че не сме помислили за българските радиолюбители, като сме работили на 14МХц. Какво да го вземат шипките значи това!?
Млади и зелени, бяхме чували, че имало глухи зони на някои обхвати по някога, но на никой от нас не му мина през ума за това.

Обичайното в радиолюбителските среди е да се дават акъл, за нещо банално и елементарно, което не заслужава кой знае колко внимание. Другото (както и в нашия случай) е “тайна” и те пращат да четеш. В крайна сметка от Интернет успях да извлеча следната информация в максимално резюмиран вид:
Skip zone или мъртвата зона е зоната от края на покритието на приземната вълна до началото на покритието на отразената от йоносферата вълна.
skip_zone.jpg
На картинката се вижда за коя зона става въпрос.

И за да има смисъл от тази статия ще напиша и малко цифри:

Обхват	Ден	Нощ

160м 	0км 	0км
80м 	0км 	0км
40м 	80км 	500км
30м 	500км 	1000км
20м 	800км 	1600км
15м 	1300км 	-
10м 	2000км 	-

Това са приблизителните разстояния от мястото на антената до края на мъртвата зона (skip distance). Разбира се те зависят от слъчнчевата активност и състоянието на йоносферата, но са достатъчни, за да послужат като ориентир. 10м и 15м обхватите “затварят” нощем.

  1. backlinks

    Monday, July 24, 2017 - 17:56:37

    TJ Group Marketing Corporation UK (UK TOP 20 MARKETING COMPANY) is announcing the launch of the new website with new
    services available. It includes Marketing, SEO, Linkbuilding services, Consulting, Social Media Services and more.

    Official Website: http://tjgroupcorp.com

Add comment

Fill out the form below to add your own comments

User data

Add your comment