VPL-1 кабел за програмиране на радиостанции Yaesu

Лесен за изработка и с тотална цена под 5лв. Това е схема за така наречения VPL-1 кабел, необходим за програмирането на по-старите версии на Yaesu (VX-2000 например). Възможно е да се направи и преходник за портативни станции от същото поколение.
vpl1-cable.png
Схемата може да бъде реализирана с MAX232A или MAX232, като се променят стойностите на кондензаторите указани с червено.
Софтуерът CE20 ще намерите в раздел Файлове.

По материали от http://highfields-arc.co.uk/constructors/other/vpl1.htm

Ами ако нямам COM порт?

Да… някои радиа се програмират само с хардуерен COM порт. Поне аз не съм попадал на напълно работещ USB2Serial преходник.
Добре, че брата китаец е поработил по въпроса и вече си имам сериен порт - даже два!
pcie-serial.jpg
Ей тази платчица върши перфектна работа - за $10 от ebay, получаваш 2 серийни порта. Какво му плащаш :)
*Работи в Windows 7 64bit след, като ръчно му се инсталират драйвърите.

Кабелът до антената

rg11-bc-catv-db.jpg
Перефразирам един прочут доктор - “Който рискува пичели, който не рискува не пичели”.

В неуспешните си опити да намеря хубав 50 омов коаксиален кабел за монтажа на двубандова VHF/UHF антена на завидните 50м от трансивера, стигнах до решението все пак да пробвам какво ще се получи с хубав 75 омов кабел. И така след няколко телефонни разговора имах една ролка RG11 с медно жило и… алуминиева оплетка (пак е нещо). По спецификация, този кабел има същото затихване, като RG213 (има и по-хубави, но за момента приемаме, че този е най-хубавия). Очаквам лошо КСВ.

Намерих и схема за съгласуване на дълго трасе от 75 омов кабел. Въпреки това, и след няколко съвета от радио-колеги, раших да монтирам всичко без да правя каквото и да е съгласуване. Кабела излиза от трансивера и влиза в антената. Очакванията ми бяха надминати от постигнатото КСВ 1.4 (при 25W) :) Сигурно няколко вата си умират на път за покрива, но този кабел е по-евтин и по-лесно достъпен. Явно на УКВ може и така :)

Така че, не му мислете - действайте!

Шак

myshack1.jpg
Ето това е “шак”-ът с който започнах. Скромно, но работещо :)

Антенка

dsc_1176.jpg
След малко над 2 часа усърден труд, вече имам действаща Diamond X200.
Стойката е направена по проста схема от обикновен винкел, няколко шини и 2м безшевна тръба. Разглобява се напълно, което позволява пренасянето й през капандурата на покрива. Още няколко снимки можете да видите тук.