TNC модем + управление на PTT през сериен порт RS232

Направих си “модем”, за да вържа звуковата карта на компютъра с радиостанцията - пълен дуплекс, т.е. звука да върви в двете посоки между двете. За галванично разделяне на компютъра и радиото ползвах трансформатори от ADSL модеми. Специфичното при тях е, че са с 2 първични намотки и 4 вторични. Ползва се само едната първична + две вторични свързани последователно за коефициент на трансформация 1:1. По-лесно е да се ползват трансформатори от dial-up модеми, понеже те са с една първична и една вторична. Няма смисъл да рисувам схема, понеже няма повече от един вариант на свързване.
Важно е само, да се ползва един траф за звука от радиото към компютъра и друг за звука от компютъра към радиото.
След като модема е готов, остава да направим и натискането на PTT (трубката) да става автоматично. Най-лесното е ползването на RTS (request to send, краче 7 от DB9 конектор) флага на RS232 порта (GND е краче 5).
Ето и схемичката на изработка:
rs232-ptt.png

Surecom SC-770R 2m антена от 409shop

sc-770r-1.jpg
Много симпатична антена. Купих я и я ползвах почти 15 минути с около 25W мощност.
Второто включване не ми се получи. Слагам я на радиото а то глухо глухо… нищо не чува…
Запрятам ръкави и ще я разглобявам да видя какво има вътре, че се е счупило! Да ама от никъде не поддава, колкото и да напъвам. В Интернет не се намира никаква информация нито снимки, общо взето няма такъв производител на антени Surecom… Тя така и така не работи, няма да й простя!

Хайде във фурната на 100 градуса за половин час, после хайде още малко на котлона и с доста напъни успях да я разколача. Оказа се че в схемата имаме кондензатор и бобинка за съгласуването. Едното краче на кондензатора се разпоило от бобинката - лесно го видях, но за да го запоя обратно се налага пълно разглобяване.
sc-770r-2.jpg
Така изглежда основата разглобена, предполагам всички антенки от тоя сорт изглеждат по същия начин и картинката би послужила на всеки, който се опита да прави подобни експерименти.
Каква е стойността на кондензатора не можах да измеря, изглежда ми на цифрата 6 това, което е маркирано, та вероятно 6pF.
sc-770r-3.jpg
Запоих го обратно и си сглобих всичко по обратния ред. Отново работи! Доста изподраскана от клещите и менгемето, но все пак работи! Става за вътрешен монтаж или монтаж на сухо :)