WCA Активация на LZ-00192 - Червената Църква

Заредени с много ентусиазъм и няколко свободни часа днес беше активиран новоодобреният обект LZ-00192 от програмата World Castle Award (WCA) - “Червената Църква” в близост до гр. Перущица.
Оператори: LZ1ETE и LZ1DAF
Оборудване: Yaesu FT-817nd, автоматичен тунер LDG Z-817H
Антена: обърнато V на прът за въдица с рамена по 10м и балун 1:1
Антенен анализатор: Autek Research RF1, благодарение на LZ1CY

lz-00192-lz1ete-lz1daf.png
lz-00192-dsc_1613.jpg lz-00192-img_6559.jpg lz-00192-img_6565.jpg lz-00192-img_6566.jpg lz-00192-dsc_1611.jpg
П.С.
Скоро трябва отново да посетим мястото, понеже не успяхме да направим необходимия минимум брой връзки за да се брои обекта за “активиран”.

WSPR - фаза 1

WSPR (Weak Signal Propagation Report) е протокол, който ме занимава от няколко дни. Полезен е колкото да се определи в коя посока на кой обхват какво прохождение има. Нещо като радио-фарчета, които си говорят едни с други.
Нещо, което е изключително важно за WSPR е точният часовник - всяко предаване трябва да започне в рамките на проблизително първите 4 секунди от всяка четна минута, трае 110 секунди и съдържа позивна+локатор+dBm (LZ1ETE KN22 30). Целия поток се състои от 4 различни тона на разстояние 1.4648Hz един от друг и заема лента от 6Hz.
Това беше кратко резюме какво е WSPR, а сега - хей ръчички…

От добре познатият ни сайт за пазаруване си поръчах модулче AD9850, което е почти напълно завършен генератор на синусоидални сигнали в обхвата 1Hz-40MHz. С помощта на ардуино можах да накарам това нещо да “пропее”. Последва невероятно ровене из Интернет за подобни проекти и как са реализирани. В крайна сметка комбинирах решенията от няколко сайта и се получи… това, което се получи.

dds-signal-generator.jpg

ad9850-dds-pins.jpg

wspr.ino

Примера включва единствено генерирането на WSPR сигнала, но не и времевото му синхронизиране. За тестове може просто да се натиска ресет бутона на ардуиното точно в началото на всяка четна минута. Подробности за свързването има в .ino файла. Антената се закача на “Sine-wave pin 1”, сложим съм 1uF кондензатор (+ към платката - към антената) за елементарен филтър. Захранването е 5V към съответните пинове VCC и GND.

Самия WSPR код се генерира с помощта на wspr.exe или wsprmsg.exe.

Това, което предстои в следващите фази, за да бъде завършен проекта е добавянето на GPS часовник и изработка на някакво малко усилвателно стъпало (може би с 2N7000 или IRF510), което да добута сигнала по кабела нагоре към антената.

Акъл съм вземал от следните места:
http://blog.marxy.org
http://www.george-smart.co.uk
http://m0xpd.blogspot.co.uk
http://www.hamstack.com/project_antenna_analyzer.html

Ден на радиото - Контест 2015

Контестната станция LZ7J вчера и днес беше изнесена малко над с. Брестовица - KN22HB.
vhf_contest_may-2015_1.jpg

vhf_contest_may-2015_2.jpg

Страхотно прекарано време и много положителни емоции. Изцедихме максимално компромисната си географска позиция откъм връзки и заложихме на доброто настроение.

А Брестовица се оказа едно изключително разбите село - без улици, без тротоари, без знаци и без табели. Изключителната природа над селото е осеяна с боклуци, което е доста разочароваща картинка… Оставихме полянката значително по-чиста от колкото я заварихме.

Малко ЩРПлък от KN22OI

Днес докато бях за кратко на гости в с. Марково (не Пловдивското Марково, а Чирпанското) имах възможност да се пробвам с минимум оборудване в режим QRP/P. Оборудван с Yaesu FT-817nd, захранвано от вградената си батерия и антена ATX-1080, която заех от LZ1PIE, успях да направя QSO на SSB с няколко италянци и украинци. Някои ме чуваха достатъчно добре за кратък разговор, а с други беше малко мъчно да си разменим рапортите. Но с почти 5W толкова :)
Тези 2 радиала, които се виждат на снимката - синята жичка, която върви в двете посоки се оказаха ключови. Макар и с произволна дължина по около 5-6м работата на антената се подобрява осезаемо. За информация - завършват с къси шишове от нераждавейка забити в земята.
qrp_kn22io_1.jpg

qrp_kn22oi_2.jpg